Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta czekoladowa z kremem mascarpone, truskawkami i czekoladą
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno i boki formy do tarty (wym. Ø 26 cm) wysmarowanej delikatnie masłem.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
Na wierzch ciasta układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. fasolę lub specjalne kulki do obciążenia ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180-190°C, a następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15-20 minut.
Po upieczeniu spód studzimy.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i delikatnie za pomocą łyżki łączymy obie masy.
Krem schładzamy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę.
Na upieczony i ostudzony spód wylewamy 3/4 roztopionej czekolady i odstawiamy, aby czekolada zastygła.
Na czekoladę wykładamy krem mascarpone, a następnie umyte i odszypułkowane truskawki (kilka możecie zostawić na wierzch z szypułkami dla dekoracji).
Całość polewamy resztą roztopionej czekolady.
Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Tartę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!