Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
mąka
3 szklanki -
masło lub margaryna
1 opakowanie -
jajko
4 sztuki -
cukier puder
2 łyżki -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
proszek do pieczenia
1.5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
jabłka
1.5 kilograma -
cynamon Prymat
1 łyżeczek -
cukier
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Krucha szarlotka
Mąkę posiekać z masłem lub margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka.
Szybko zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać ze skóry zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).
3/4 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm, przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta.
Piec 50 minut w gorącym piekarniku 200-220 stopni°C
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Cukier do jabłek według swojego uznania.![]()
Komentarze (1)