Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha szarlotka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polecam bardzo smaczną, mocno kruchą szarlotkę. Szarlotka zaspokoi swoim smakiem niejedno podniebienie i skusi każdego niejadka. Po zjedzeniu jednego kawałka każdy poprosi o następny.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 3 szklanki
masło lub margaryna 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
cukier puder 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Dodatkowo:

jabłka 1.5 kilograma
cynamon Prymat 1 łyżeczek
cukier 3 łyżki

Porada

Cukier do jabłek według swojego uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha szarlotka

Mąkę posiekać z masłem lub margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka.

Szybko zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać ze skóry zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).

3/4 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm, przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta.

Piec 50 minut w gorącym piekarniku 200-220 stopni°C

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:30
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak