Krucha szarlotka

Krucha szarlotka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Polecam bardzo smaczną, mocno kruchą szarlotkę. Szarlotka zaspokoi swoim smakiem niejedno podniebienie i skusi każdego niejadka. Po zjedzeniu jednego kawałka każdy poprosi o następny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    3 szklanki
  • masło lub margaryna

    1 opakowanie
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • jabłka

    1.5 kilograma
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczek
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krucha szarlotka

Mąkę posiekać z masłem lub margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier puder oraz żółtka.

Szybko zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać ze skóry zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).

3/4 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm, przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta.

Piec 50 minut w gorącym piekarniku 200-220 stopni°C

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Bożena Matuszczyk
Cukier do jabłek według swojego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 20.07.2019 19:30
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat