Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
masło 10 dkg
miód 4 łyżki
cukier waniliowy
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masa
śmietana 30% 1/2 litr
cukier puder 2 łyżki
cukier wanilinowy
śmietan fix 2 szuka
masa
orzechy włoskie 20 dag
mleko skondensowane 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: krówka

składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a nastepnie wyrobic ciasto i podzielic na 2 równe części, upiec osobno dwa placki. piec ok 10 minut w temperaturze 170 stopni celcjusza. ostudzic
śmietane ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym , a nastepnie dodac smietan-fiy i wymieszac, na jeden placek nałozyc ubita śmietane, przykryć drugim plackeim. mleko skondensowane* wyłożyc na ciasto i posypać posiekanymi orzechami. wstawic do lowdówki. najlepiej smakuje na trzeci dzien . smacznego

* jeżeli nie mamy mleka skondensowanego gotowanego mozemy kupic mleko skondensowane słodzone i samemu zrobic mase kajmakowa
nalezy puszkę mleka bez otwieraia wstawic do garnka z wodą i gotowac na średnim ogniu 3 godziny. cały czas należy doeac wode ak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. nastepnie nlezy odlac wode i zostwic puszkę na ok. godzine, aby ostygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 13.10.2012 23:18
apetyczne ciasto
mariel78 27.09.2012 06:48
pycha
Bernadeta1 25.09.2012 14:00
lubię krówki więc to ciasto to pychota a jeszcze sama robiłaś masę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak