Przepis i sposób przygotowania na: Królik z chorizo z zielonymi warzywami, DS XVIII odc. 14
To przepis na danie obiadowe z królika duszonego z warzywami zielonymi - porem, szparagami i selerem naciowym. Do dania podajemy pieczone marchewki i łódeczki ziemniaków. Mięso królika to jedno z najzdrowszych i najmniej tłustych mięs, które można spożywać. Mięso królika nie zawiera wiele tłuszczu, jest lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze. Jest wiele sposobów przyrządzania tego mięsa - mięso królika można smażyć, piec, gotować czy dusić.
Przepis krok po kroku na duszonego królika z warzywami.
Mięso wykładamy na talerz i podajemy z upieczonymi warzywami.
Pora kroimy w cienkie talarki, siekamy czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy do garnka. Przyprawiamy tymiankiem Prymat.
Solimy mięso z królika i podsmażamy razem z warzywami. Kroimy chorizo w plastry, dodajemy do garnka – gotujemy na małym ogniu. Po obróceniu mięsa dolewamy wino, liście laurowe Prymat oraz bulion warzywny. Dusimy przez czas 45minut.
Kroimy ziemniaki w ćwiartki. Obieramy małe marchewki. Ziemniaki i warzywa wykładamy na blachę polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wstawiamy blachę do piekarnika na 20minut, używamy funkcji pieczenie parowe.
(Zwykły piekarnik: czas 20 minut, program góra-dół, temperatura 200 stopni)
Kroimy seler naciowy oraz szparagi, doprawiamy warzywa pieprzem kolorowym Prymat. Pieprz kolorowy w ziarnach rozgniatamy w moździerzu lub mielimy w młynku. Dusimy warzywa w garnku, razem z pozostałymi składnikami.