Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik z chorizo z zielonymi warzywami, DS XVIII odc. 14

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na duszonego z warzywami królika z chorizo podanego z pieczonymi ziemniaczkami. Przepis Darii Ładochy z programu "Doradca Smaku".

Składniki:

królik 1 sztuka
chorizo 150 gramów
szparagi zielone 1 pęczek
seler naciowy 2 gałązki
por zielona część 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 1 łyżka
białe wino wytrawne 200 mililitrów
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
marchewki 250 gramów
wywar warzywny 500-700 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
świeża natka pietruszki 1 pęczek
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Królik z chorizo z zielonymi warzywami, DS XVIII odc. 14

To przepis na danie obiadowe z królika duszonego z warzywami zielonymi - porem, szparagami i selerem naciowym. Do dania podajemy pieczone marchewki i łódeczki ziemniaków. Mięso królika to jedno z najzdrowszych i najmniej tłustych mięs, które można spożywać. Mięso królika nie zawiera wiele tłuszczu, jest lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze. Jest wiele sposobów przyrządzania tego mięsa - mięso królika można smażyć, piec, gotować czy dusić.

Przepis krok po kroku na duszonego królika z warzywami.

Mięso wykładamy na talerz i podajemy z upieczonymi warzywami.

1

Pora kroimy w cienkie talarki, siekamy czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy do garnka. Przyprawiamy tymiankiem Prymat.

2

Solimy mięso z królika i podsmażamy razem z warzywami. Kroimy chorizo w plastry, dodajemy do garnka – gotujemy na małym ogniu. Po obróceniu mięsa dolewamy wino, liście laurowe Prymat oraz bulion warzywny. Dusimy przez czas 45minut.

 

3

Kroimy ziemniaki w ćwiartki. Obieramy małe marchewki. Ziemniaki i warzywa wykładamy na blachę polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wstawiamy blachę do piekarnika na 20minut, używamy funkcji pieczenie parowe.

(Zwykły piekarnik: czas 20 minut, program góra-dół, temperatura 200 stopni)

 

 

4

Kroimy seler naciowy oraz szparagi, doprawiamy warzywa pieprzem kolorowym Prymat. Pieprz kolorowy w ziarnach rozgniatamy w moździerzu lub mielimy w młynku. Dusimy warzywa w garnku, razem z pozostałymi składnikami.

Jak doprawiać mięso królika?

Mięso królika jest miękkie i delikatne w smaku, a jednocześnie ma specyficzny smak, który wymaga odpowiedniego doprawienia. Oto kilka sposobów, jak doprawić mięso królika:

  1. Zioła i przyprawy - do mięsa królika idealnie pasują zioła i przyprawy takie jak rozmaryn, tymianek, kolendra, kminek, papryka, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon. Można też dodać do mięsa mielony czarny pieprz, sól i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

  2. Marynaty - przed przyrządzeniem mięsa królika, można je zamarynować w ulubionej marynacie. Marynaty zwykle zawierają oleje, zioła, przyprawy i kwaśne składniki, takie jak sok z cytryny, octy lub jogurt, które pomagają mięso zmiękczyć i wzbogacić w smak.

  3. Dodatki - do mięsa królika można dodać różne dodatki, które podkreślą jego smak, takie jak pieczarki, cebula, czosnek, papryka, pomidory, morele, gruszki, jabłka czy suszone owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak