Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie orzechowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 50 dag
orzechy laskowe 35 g
sos sojowy 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
olej 60 ml
sól do smaku
czosnek ząbki 3
imbir 1 cm
Wywar: 150 ml
lub
marchewka 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 4
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 35 g

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie orzechowym

Kroki postępowania

1
Orzechy (waga podana w przepisie dotyczy samych orzechów łuskanych, bez skorupek) drobno kroimy ręcznie, w rozdrabniaczu lub rozbijamy w moździerzu.
Krok 1 - Królik w sosie orzechowym foto
2
Część tylną królika luzujemy z kości. Jeśli sami gotujemy wywar to kości możemy zalać wodą.
Krok 2 - Królik w sosie orzechowym foto
3
Dodać liść laurowy, marchewki, ziele angielskie oraz pieprz kolorowy ziarnisty. Przyprawić solą do smaku i gotować około 60 minut. Tak przygotowany wywar możemy wykorzystać w dalszej części tego przepisu, jak i w innych, jako baza do sosów. Wracamy do królika w sosie orzechowym.
Krok 3 - Królik w sosie orzechowym foto
4
Mięso kroimy w kawałki. Dodajemy pokruszoną suszoną papryczkę chili oraz pokrojone ząbki czosnku. Solimy i polewamy olejem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.
Krok 4 - Królik w sosie orzechowym foto
5
Po tym czasie mięso smażymy na patelni. Gdy zbieleje ścieramy imbir.
Krok 5 - Królik w sosie orzechowym foto
6
Mieszamy i po paru sekundach wrzucamy pokrojone orzechy. Smażymy mieszając do momentu, gdy poczujemy zapach prażonych orzechów.
Krok 6 - Królik w sosie orzechowym foto
7
Wtedy wlewamy bulion (ja użyłem tego ugotowanego na kościach króliczych, możemy użyć też zrobionego np. na kostce). Mieszamy i dolewamy sosu sojowego.
Krok 7 - Królik w sosie orzechowym foto
8
Gdy sos się zagotuje dodajemy jeszcze miód. Mieszamy do rozpuszczenia miodu.
Krok 8 - Królik w sosie orzechowym foto
9
Całość smażymy do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu (około 20-30 minut). W razie potrzeby sos możemy zagęścić.
Krok 9 - Królik w sosie orzechowym foto
10
Tak przygotowane mięso z królika w sosie orzechowym podałem z puree garam masala („http://www.doradcasmaku.pl/przepis/258876/puree-garam-masala.html”). Smacznego.
Krok 10 - Królik w sosie orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.05.2013 18:14
ciekawy przepis, miesa w takim sosie nigdy nie jadlam
ewelinapac 04.02.2013 08:04
uwielbiam królika ale z takim sosem jeszcze nie prubowałam
ewelinapac 04.02.2013 08:04
uwielbiam królika ale z takim sosem jeszcze nie prubowałam
IZABELA29 29.11.2012 09:45
u mnie dzieci bawią się tylko z tymi małymi a potem jak podrosną to nawet zapominają ,że trzeba im dać jeść .
ben-ka 28.11.2012 23:35
taaak tylko świnki nikt nie głaska a króliczek.... taki milusi......
pacpaw 28.11.2012 17:50
niestety każde mięso kiedyś żyło. Nie wolno faworyzować królików bo świnki się obrażą
IZABELA29 28.11.2012 11:30
a świnka nie żyła ? Króliczki są fajne jak są małe, a jak urosną to wiedzą jaki los ich czeka....
IZABELA29 28.11.2012 11:29
pycha, wiem bo jem...
ben-ka 28.11.2012 09:53
I znów biedny królik.....:( był sobie:( ze śwninki też chyba można zrobić takie danie.
Katarzyna/kate1980 27.11.2012 21:54
to musi być pyszne
aginaa 27.11.2012 19:23
brzmi pysznie ten sosik
MAR3STA 25.11.2012 21:35
z niecierpliwością czekałam na obiecany przepis z królikiem i jestem zachwycona, brawo;)
Mati13 25.11.2012 20:47
w takim sosie musi super smakować
sylwia / sytofala 25.11.2012 20:38
dla mnie znów rewelacja z królika :) czy jest cos z czym go nie można połączyć :) ?? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak