Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie kurkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tusza królika 2 kg
kurki 300 g
śmietana 30% 200 g
natka pietruszki 1 pęczek
bulion warzywny 1,5 l
masło 4 łyżki
cebula 1 szt
sól
pieprz
mąka pszenna 2 łyżki

Porada

Uwielbiam królika w sosie śmietanowym, bardzo lubię też kurki, dlatego postanowiłam połączyć te pyszności w jedno danie. Wyszło naprawdę pysznie, delikatnie i ze smakiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie kurkowym

Kroki postępowania

1
Królika umyć i podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Następnie rozgrzać na w garnku z grubym dnem 3 łyżki masła i obsmażać królika na złoto porcjami. obsmażone kawałki królika przekładać do drugiego garnka
Krok 1 - Królik w sosie kurkowym foto
2
Na patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć na nim cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać kurki i smażyć jeszcze ok. 10 minut. Następnie przełożyć kurki z cebulą do garnka z królikiem. Wszystko zalać bulionem i dusić ok 1h na małym ogniu.
Krok 2 - Królik w sosie kurkowym foto
3
Kiedy mięso będzie już miękkie wyjąć je z garnka, a do sosu dodać śmietanę i zagotować sos. Następnie sos zagęścić mąką. i ponownie zagotować, dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki.Mięso podawać polane sosem z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!
Krok 3 - Królik w sosie kurkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak