Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik pieczony

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nogi z królika
oregano do smaku
tymianek do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
śmietana 30% 1/2 szkl.
oliwa 2-3 łyżki
masło do smażenia
bulion warzywny 1/2 l.

Przepis i sposób przygotowania na: królik pieczony

Mięso opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć kucharkiem , oregano , tymiankiem skropić oliwą i odstawić najlepiej na noc do lodówki . Następnego dnia podpiec na maśle na złoty kolor z każdej strony , podlać bulionem warzywnym lub zimną wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości . Pod koniec duszenia wlać śmietanę chwilę jeszcze poddusić , doprawić do smaku jeśli trzeba i jak się sos zredukuje odstawić z ognia . Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 25.05.2015 20:49
Jak byłam dzieckiem to w domu było często takie mięso aż się nie chciało jeśc a teraz tęsknię za takim mięskiem ;)
Krzysztof15 15.05.2015 08:29
bardzo lubie krolika
mirosława4 14.05.2015 19:53
moje dziecko nie mogło się najeść takie było dobre mięsko a przyrządzałam je po raz pierwszy :)
agataw1990 14.05.2015 19:44
Dawno nie jadłam królika a Twój zapowiada się bardzo smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak