Królik duszony w sosie

Królik duszony w sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 tuszka
  • szalotka

    5 sztuk
  • marchew

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieczarki

    10 dag
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • piwo jasne

    1 szklanka
  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    3-4 łyżki
  • pietruszka zielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królik duszony w sosie foto
Królika umyć, osuszyć i podzielić na porcje, mięso skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i natrzeć sola oraz pieprzem czarnym, przykryć i odstawić na kilka godzin.
Masło stopić i podsmażyć na nim na złoty kolor mięso, przełożyć do brytfanny, a na tłuszczu zrumienić cebulki w całości i marchewkę pokrojoną w grube plasterki,
Krok 2 - Królik duszony w sosie foto
przełożyć do mięsa, a na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować zdejmując z patelni wszystko co na niej zostało, płyn wlać do mięsa. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do naczynia razem z gałązką zielonej pietruszki i czosnkiem oraz przyprawami: 2 listki laurowe, 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli,1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczką majeranku i 1/4 łyżeczki tymianku, zalać wszystko 1/2 litra wody.
Przykryć i dusić około 1,5 godziny na malutkim gazie, płyn ma tylko mrugać po tym czasie dolać piwo i dusić kolejną godzinę lub krócej mięso ma być miękkie i bez problemu odchodzić od kości.
Krok 3 - Królik duszony w sosie foto
Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z brytfanny i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki, doprawić do smaku sola i pieprzem, ponownie włożyć mięso i przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Sos można przecedzić i zagęścić tylko płyn, ale ja lubię mieć na talerzu te wszystkie dodatki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marzut

30.06.2017 12:21
Fajny przepis

Mniam

30.06.2017 12:14
Bardzo smacznie przygotowany królik.

Ola1984

30.06.2017 11:43
Pyszna porcja mięsa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat