Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
królik
1 tuszka -
szalotka
5 sztuk -
marchew
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
pieczarki
10 dag -
cytryna
1/2 sztuki -
piwo jasne
1 szklanka -
śmietana 30%
1/2 szklanki -
mąka pszenna
1 łyżka -
masło
3-4 łyżki -
pietruszka zielona
Przepis i sposób przygotowania Królik duszony w sosie
Kroki postępowania

Masło stopić i podsmażyć na nim na złoty kolor mięso, przełożyć do brytfanny, a na tłuszczu zrumienić cebulki w całości i marchewkę pokrojoną w grube plasterki,

Przykryć i dusić około 1,5 godziny na malutkim gazie, płyn ma tylko mrugać po tym czasie dolać piwo i dusić kolejną godzinę lub krócej mięso ma być miękkie i bez problemu odchodzić od kości.

Sos można przecedzić i zagęścić tylko płyn, ale ja lubię mieć na talerzu te wszystkie dodatki.
Komentarze (3)