Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w cebuli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
por 1 szt
cebula biała 2-3 szt
słonina 50 g
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łużeczka
olej rzepakowy 2-3 łyżki
rosół drobiowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w cebuli

Kroki postępowania

1
Królika podzielić na części. Oprószyc solą i białym pieprzem. Naszpikować paseczkami słoniny (najlepiej wczesniej je zamrozić, będzie łatwiej szpikować mięso).
Krok 1 - Królik duszony w cebuli foto
2
Na zorgrzanym oleju obsmażyć mieso ze wszystkich stron.
Krok 2 - Królik duszony w cebuli foto
3
Obsmażone mięso podlać rosołem. Dodać pokrojone warzywa. Dusic aż mieso zacznie robić sie miękkie. w razie konieczności podlewać wodą lub bulionem.
Krok 3 - Królik duszony w cebuli foto
4
Cebule pokroić w grube plastry i dodać do królika kiedy mięso zacznie robić się miękkie. Chwilę dusic razem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Krok 4 - Królik duszony w cebuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 07.04.2014 08:04
Królik to u nas dość częste danie .Uwielbiam pieczonego
pajbek 06.04.2014 23:26
Dawno nie jadłam tak dobrego mięska :-)
krystyna330 06.04.2014 21:05
ale apetycznie to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak