Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w białym winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 tuszka
cebula biała 1 szt.
por 0,5 szt.
papryka czerwona 0,5 szt.
pomidory 4 szt.
czosnek 4 ząbki
wino białe 1 szkl.
woda 1 szkl.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w białym winie

Cebulę i por pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Królika podzielić na kawałki, przyprawić pieprzem i solą i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie do obsmażonego królika dodać wcześniej usmażoną cebulę z porem i czosnkiem, paprykę słodką mieloną, liście laurowe zalać wszystko winem. Następnie pokroić w kostkę paprykę i pomidory i dodać do królika. Królika należy dusić pod przykryciem ok 45-50 minut. Co jakiś czas podlewać wodą żeby się nie przypalił. Na koniec można jeszcze przyprawić odrobiną soli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.11.2015 13:59
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak