Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 szt
cebula 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 ziarenka
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżka
sól i pieprz 1 szczypta
tłuszcz do smażenia
mąka do obtaczania mięsa

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony

Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu. Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie. Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek. Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak