Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Króliczy tort z malinami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/3 szkl

Poncz

woda 1/4 szkl
sok malinowy 1/2 szkl

Krem

mleko 600 ml
masło 200 g
margaryna 100 g
cukier 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wanilia laski 1 szt
maliny świeże 500 g
bezy 200 g

Masa plastyczna

cukier puder 1 kg
glukoza w płynie 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
woda 140 ml
aromat migdałowy kilka kropel
barwnik spożywczy do ciast

Porada

*Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;)

Przepis i sposób przygotowania na: Króliczy tort z malinami

Kroki postępowania

1
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywac cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.

2. Sok zmieszać z wodą. Odstawić.

3. W 200ml mleka rozrobić mąki z żółtkami. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić.

Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu.
Krok 1 - Króliczy tort z malinami foto
2
Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin.
Krok 2 - Króliczy tort z malinami foto
3
Posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem.

Żelatynę zalać 140ml wrzątku, mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę, 3 krople gliceryny i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwalkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory.
Krok 3 - Króliczy tort z malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 17.07.2015 12:06
śliczny :)
Paula08 01.03.2015 15:51
Pięknie :)
anula-d 21.02.2015 19:38
wygląda pięknie
Ania84 16.02.2015 22:36
fajniutki
Ada-Gaba 21.01.2015 17:03
ślicznie ozdobiony
malaczarna23 21.01.2015 09:21
wspaniały tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak