Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy Pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Każdą wałkujemy i pieczemy oddzielnie 2 placki w 180˚C przez około 20 min.
BISZKOPT:
Białka ubijamy, dokładamy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy dolewamy wodę. Całość delikatnie łączymy z mąką i proszkiem. Pieczemy w 180˚C przez około 15 min.
MASA I WYKOŃCZENIE:
Z mleka, mąki, budyniu, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy. Dokładamy do niego stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy rum (według uznania).
Przełożenie:
Ciasto miodowe, masa, biszkopt, masa, ciasto miodowe, polewa.
Całość dekorujemy dowolnie ( ja użyłam kokosu i płatków migdałowych.
Przepis przechodzi u mnie w domu z pokolenia na pokolenie. Choć robie go często jeszcze nikomu się nie znudził:)