Krokodyl z ciasta drożdżowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    25 gram
  • mąka

    1/2 kg
  • sól

    łyżeczka
  • jajko

  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • mleko ciepłe

    szklanka
  • masło

    6 łyżek
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • pieczarki

    300 gram
  • cebula

    sztuka
  • przyprawy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto
W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy.

Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku.

Mieszamy razem mięso i pieczarki.


Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Prostokąt przenosimy na blaszkę do pieczenia ( wcześniej posmarowaną masłem i podsypaną mąką ), na środek wykładamy nadzienie.

Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon
Krok 2 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto
Następnie zawijamy paseczki po bokach na skos, formujemy głowę i ogon, który lekko zawijamy w bok.

Krokodyl po złożeniu wygląda mniej więcej tak:
Krok 3 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto
Teraz bierzemy nożyczki i nacinamy delikatnie ciasto, tworzymy kły i wyrostki na pancerzu.

Z pozostałego ciasta robimy oczy ( rolujemy ciasto i zawijamy brzegami do siebie) i łapki.
Krok 4 - Krokodyl z ciasta drożdżowego foto
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175o) i pieczemy około 30 minut, aż nabierze ładnego koloru. Dziesięc minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy krokodyla i smarujemy do roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy znów do piekarnika.

Krokodyla można podać z ketchupem :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 27.06.2013 11:13
jaki słodki choć krokodyl
Katarzyna34 15.01.2013 17:54
Pozazdrościć talentu
pacpaw 12.01.2013 21:30
krokodyl jakby namalowany. podziwiam za zdolności plastyczne. Niech inni zobaczą też ten przepis. Może komuś się uda
Monika-twin 15.08.2012 18:51
piękny, zamaiwiam taki :D
caralajna 16.07.2012 14:12
ale ładny! :) gratuluję zdolności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat