Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
drożdże
25 gram -
mąka
1/2 kg -
sól
łyżeczka -
jajko
-
cukier
1/2 łyżeczki -
mleko ciepłe
szklanka -
masło
6 łyżek -
mięso mielone
1/2 kg -
pieczarki
300 gram -
cebula
sztuka -
przyprawy
do smaku
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy.
Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku.
Mieszamy razem mięso i pieczarki.
Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Prostokąt przenosimy na blaszkę do pieczenia ( wcześniej posmarowaną masłem i podsypaną mąką ), na środek wykładamy nadzienie.
Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon

Krokodyl po złożeniu wygląda mniej więcej tak:

Z pozostałego ciasta robimy oczy ( rolujemy ciasto i zawijamy brzegami do siebie) i łapki.

Krokodyla można podać z ketchupem :)
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się