Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • woda

    1 szkl
  • jajka

    2 szt
  • olej do smażenia

Farsz

  • soczewica

    1/2 szkl
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • sól i pieprz

  • jajko

  • bułka tarta

    do panierowania
  • olej do smażenia

  • zioła

    świeże do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Następnie smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju.
2. Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem.
Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą.
Natkę myjemy i drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
3. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.
Podajemy z czerwonym barszczem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 28.06.2017 21:52
super krokiety :)
MagdalenaIC 28.06.2017 17:35
Pyszne krokiety :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat