Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
2 szkl -
mleko
1 szkl -
woda
1 szkl -
jajko
2 szt -
olej do smażenia
Farsz
-
soczewica
1/2 szkl -
pieczarki
250 g -
cebula
1 szt -
masło
1 łyżka -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
sól i pieprz
-
jajko
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania -
olej do smażenia
-
zioła
świeże do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Krokiety z soczewicą i pieczarkami
2. Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem.
Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą.
Natkę myjemy i drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
3. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, zawijamy krokiety, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.
Podajemy z czerwonym barszczem.
Komentarze (2)