Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na naleśniki:
-
mąka
200 gramów -
mleko
200 mililitrów -
jajko
3 sztuki -
woda gazowana
3 łyżki
Farsz:
-
pieczarki
350 gramów -
cebula
1 sztuka -
ser żółty
150 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
olej do smażenia
Dodatkowo:
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
jajko
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Przygotowanie naleśników:
Mąkę przesiać do miski, dodać mleko oraz jajka. Wymieszać na jednolitą masę, a pod koniec dodać wodę gazowaną. Na patelnię wylewamy porcję ciasta. Smażymy około 1 minuty na każdej ze stron.
Przygotowanie farszu:
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni aż pieczarki będą miękkie i cała woda odparuje - odstawiamy do wystudzenia.
Ser trzemy na tarce i mieszamy z zimnymi pieczarkami, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Przygotowanie krokietów:
Na naleśnika kładziemy farsz i zawijamy wg własnego uznania w rulonik albo kostkę.
Jajko roztrzepujemy w jednej misce, a do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy na patelni aż panierka będzie rumiana z obu stron. Smacznego!
Komentarze (5)