Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na naleśniki:

  • mąka

    200 gramów
  • mleko

    200 mililitrów
  • jajka

    3 sztuki
  • woda gazowana

    3 łyżki

Farsz:

  • pieczarki

    350 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ser żółty

    150 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie naleśników:

Mąkę przesiać do miski, dodać mleko oraz jajka. Wymieszać na jednolitą masę, a pod koniec dodać wodę gazowaną. Na patelnię wylewamy porcję ciasta. Smażymy około 1 minuty na każdej ze stron. 

Przygotowanie farszu:

Pieczarki myjemy i trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni aż pieczarki będą miękkie i cała woda odparuje - odstawiamy do wystudzenia.

Ser trzemy na tarce i mieszamy z zimnymi pieczarkami, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Przygotowanie krokietów:

Na naleśnika kładziemy farsz i zawijamy wg własnego uznania w rulonik albo kostkę.

Jajko roztrzepujemy w jednej misce, a do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażymy na patelni aż panierka będzie rumiana z obu stron. Smacznego!


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 26.08.2013 15:01
do barszczyku :)
Czarnula87 26.08.2013 14:17
z serem żółtym nie jadłam
Megg 26.08.2013 13:51
super kotleciki do czerwonego barszczyku
dominikaz 26.08.2013 13:30
pewnie przepyszne
sylwia_mc 26.08.2013 12:39
Już dawno nie robiłam tych pysznych krokietów, wyglądają smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat