Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Naleśniki

mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
sól szczypta

Farsz

pieczarki 1 kg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy na pół i ponownie kroimy w cienkie plasterki. Lekko solimy i gotujemy aż do odparowania wody. Gdy woda odparuje dodajemy 2-3 łyżki oleju.
Krok 1 - Krokiety z pieczarkami foto
2
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut.
Krok 2 - Krokiety z pieczarkami foto
3
Wszystkie podane składniki na naleśniki porządnie mieszamy ze sobą. Z powstałego ciasta smażymy cienkie naleśniki.
Krok 3 - Krokiety z pieczarkami foto
4
Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy farsz z pieczarek. Zawijamy naleśniki tak, aby powstały krokiety.
Krok 4 - Krokiety z pieczarkami foto
5
Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy każdego krokieta w jajku a później w bułce.
Krok 5 - Krokiety z pieczarkami foto
6
Smażymy aż do zarumienienia.
Krok 6 - Krokiety z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.03.2017 19:02
dawno nie jadłam, a bardzo lubię
Bernadeta1 22.04.2015 21:14
super krokiety
pajbek 01.03.2015 21:33
Robię podobnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak