Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsem podane z podsmażoną potrawką z kanii
Wieprzowinę i udka kurczaka ugotować w osolonej wodzie (tak jak rosół, można dodać liść laurowy i ziele angielskie) z obraną marchewką, pietruszką, kapustą, porem, selerem, natką pietruszki. Gotować około 1,5 godziny. Następnie odcedzić. W uzyskanym bulionie namoczyć czerstwą bułkę, z reszty bulionu można zrobić zupę. Jak warzywa i mięso ostygnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z namoczoną bułką. Następnie doprawić majerankiem, tymiankiem, papryką słodką, pieprzem i solą, dodać jedno jajko.
Zawinąć farsz w naleśniki. Panierować maczając w rozbełtanym jajku i obtaczając w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym.
Kanie oczyścić, pokroić na mniejsze części. Podsmażyć na maśle razem z cebulką pokrojoną w kostkę i marchewką w krążki. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, dodać natkę pietruszki.