Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Chociaż przygotowanie krokietów z mięsem i kapustą jest czasochłonne to ich smak w pełni to rekompensuje. Idealnie smakują podawane z domowym barszczem czerwonym. Jeśli zrobicie ich trochę więcej - możecie ja zamrozić. Będą "jak znalazł", gdy przyjdzie Wam na nie smak, a nie będziecie mieć czasu, aby je przygotować. Polecamy!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

    6 sztuk
  • kapusta biała

    200 gramów
  • mięso mielone wieprzowe

    200 gramów
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • kminek Prymat

    1 szczypta
  • jajko

    2 sztuki
  • olej do smażenia

    250 mililitrów
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    100 gramów
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krokiety z mięsem i kapustą

- przepis na cienkie ciasto naleśnikowe idealne do krokietów,

- farsz ze świeżej kapusty i mięsa mielonego,

- idealne do barszczu czerwonego lub podawane solo,

Przygotowujemy naleśniki z tego przepisu >>.

Farsz:

1. Kapustę szatkujemy i posypujemy solą.

2. Wkładamy do dużego garnka, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy odrobinę kminku i dusimy ok. 10-15 minut.

3. Mięso mielone siekamy. oprószamy solą, pieprzem i papryką.

4. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając.

5. W osobnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy podgotowaną, a następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso.

6. Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut.

7. Doprawiamy do smaku.

Złożenie krokietów:

1. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki (najlepiej jeszcze ciepłe, wtedy nie powinny popękać).

2. Zamykamy boki i zwijamy w krokiety/roladki.

3. Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.

4. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące! Smacznego!

Krokiety z mięsem i kapusta to jedno z tych dań, które w każdym z domów smakuje inaczej. Grubość naleśników, sposób doprawienie farszu, czy wybór kapusty - świeżej lub kiszonej, wpływają na ich finalny smak. Jedno jednak jest niezmienne, w każdej z tych wersji smakują doskonale i dlatego tak chętnie pojawiają się w naszym menu, przywołując we wspomnieniach kuchnie naszych mam i babć. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Katarzyna54 26.11.2013 19:11
uwielbiam takie, zwłaszcza z czerwonym barszczem!
Kuchenka 26.11.2013 12:58
super danie!!!
Mniam 26.11.2013 12:29
Bardzo smaczne nadzienie.
aniagdz 26.11.2013 12:23
ależ apetyczne!
Babciagramolka 26.11.2013 12:02
Bardzo lubię wszelkie krokiety - brawo.
dwa pokoje z kuchnią 26.11.2013 11:39
uwielbiam to połączenie w krokietach!
6zer
6zer 26.11.2013 10:34
świetne krokiety
Mysiunia 26.11.2013 09:21
i właśnie z tym nadzieniem krokiety lubię najbardziej :)
Aleksandra/Olcia 26.11.2013 09:07
mniam,moje ulubione
2milutka 26.11.2013 09:04
pyszne na obiad:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat