Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na farsz
-
łopatka wieprzowa
600 gramów -
kapusta kiszona
400 gramów -
cebula
2 szt. -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt. -
ziele angielskie
4 szt. -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Na 15 naleśników
-
mąka krupczatka
1.5 szklanki -
mleko
1 szklanka -
woda
1 szklanka -
olej rzepakowy
6 łyżek -
jajko
1 szt. -
sól
1 szczypta
Ponadto:
-
olej do smażenia
0.5 litra -
Bułka tarta klasyczna Prymat
200 gramów -
jajko
4 sztuki -
sól
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Krokiety z mięsem i kapustą
Naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, mleko, wodę i jajko, zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny aby mąka napęczniała. Smażyć naleśniki z obu stron już na suchej patelni.
Farsz. Mięso z zielem angielskim, listkiem laurowymi i solą ugotować do miękkości. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, dodać listek, ziele i pieprz,ugotować do miękkości. Cebulkę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoto. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ugotowaną kapustę drobno pokroić. Do kapusty dodać cebulę, mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Należy dodać sporo pieprzu.
Tak przygotowany farsz rozsmarować na naleśnikach i delikatnie zawijać je w roladki. Jajka rozkłócić z mlekiem solą i pieprzem. Krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Komentarze (0)