Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne krokiety z mięsem i kapustą kiszoną z dużą ilością pieprzu. Chrupiąca panierka z zewnątrz i mięciutkie wnętrze. Podałam oczywiście z barszczykiem czerwonym. Doskonałe na obiad i na dużą i małą imprezę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz

  • łopatka wieprzowa

    600 gramów
  • kapusta kiszona

    400 gramów
  • cebula

    2 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Na 15 naleśników

  • mąka krupczatka

    1.5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    6 łyżek
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta

Ponadto:

  • olej do smażenia

    0.5 litra
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    200 gramów
  • jajko

    4 sztuki
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krokiety z mięsem i kapustą

Naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, mleko, wodę i jajko, zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny aby mąka napęczniała. Smażyć naleśniki z obu stron już na suchej patelni.

Farsz. Mięso z zielem angielskim, listkiem laurowymi i solą ugotować do miękkości. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, dodać listek, ziele i pieprz,ugotować do miękkości. Cebulkę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoto. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ugotowaną kapustę drobno pokroić. Do kapusty dodać cebulę, mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Należy dodać sporo pieprzu.

Tak przygotowany farsz rozsmarować na naleśnikach i delikatnie zawijać je w roladki. Jajka rozkłócić z mlekiem solą i pieprzem. Krokiety panierować najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat