Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Krokiety stanowią idealny dodatek do każdej zupy krem, ale najlepiej smakują z czystym barszczem :)
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • łopatka wieprzowa

    600 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • sól morska

    0.75 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    0.5 łyżeczki

Ciasto:

  • mleko

    1 szklanka
  • woda zimna

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    0.3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    0.5 łyżeczki

Panierka:

  • jaja

    3 sztuki
  • bułka tarta

    1.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Krokiety z mięsem foto
Mięso umyć, pokroić i usmażyć z dodatkiem przypraw. Następnie ostudzić i zmielić.
Krok 2 - Krokiety z mięsem foto
Przygotować ciasto naleśnikowe i smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Krok 3 - Krokiety z mięsem foto
Następnie na każdego naleśnika kłaść farsz i zwinąć "w krokieta".
Krok 4 - Krokiety z mięsem foto

Każdego zanurzyć najpierw w roztrzepanym jaju, a potem obtoczyć w bułce tartej.

Krok 5 - Krokiety z mięsem foto
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy.
Krok 6 - Krokiety z mięsem foto
Podawać np. do barszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat