Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kasza gryczana
100 g -
boczek wędzony
100 g -
cebula
1 szt -
czosnek
2 ząbki -
twaróg
200g półtłusty -
naleśniki
10 szt -
sól i pieprz
do smaku
do panierowania
-
jajko
1szt +mleko -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do smażenia
-
olej rzepakowy
Przepis i sposób przygotowania Krokiety z kaszą, boczkiem i twarogiem
Kroki postępowania

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek pokroić drobniutko, wsypać na patelnię i smażyć na małym ogniu aż się wytopi. Wrzucić posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko przesmażyć i zdjąć z ognia.


Następnie dodać pokruszony twaróg, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na każdy naleśnik nakładać sporą porcję farszu, rozłożyć równo i zwinąć naleśnik.

Jajka roztrzepać na talerzu z odrobiną mleka, na drugim wysypać bułkę. Naleśniki panierować, kłaść na rozgrzany olej rzepakowy.

Podawać z barszczykiem
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się