Krokiety z kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • mleko

    1 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • woda gazowana

    1 szklanki
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

    1 łyzki
  • kapusta

    1 szt.
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • grzyby suszone

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

jajka, sól, cukier i mleko wymieszać.Dodać make zmiksować.Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto.Ostwic na 20-30min by było elastyczne.Smażyć na patelni z obu stron na jasny kolor(do smażenia najlepsze sklarowane masło).
Kapustę podzielić na ćwiartki usunąć głąb gotować we wrzątku kilka minut- aż zmięknie ale pozostanie al dente odcedzić na sicie.Przepościć prze maszynkę do mięsa albo drobno posiekać.Cebule zeszklić na maśle dodać pokrojone grzyby(namoczyć dzień wcześniej)i kapustę.przesmażyć.Doprawić sola i dużą ilością pieprzu.
Na usmażone ciasto nałożyć farsz,złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.Osmażyć na oleju arachidowym albo ryżowym.podawać z barszczem czerwony

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina45 13.02.2011 14:30
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat