Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Farsz:
-
cebula
1 sztuka -
pieczarki brązowe
250 gramów -
masło 82%
1 łyżka -
ząbki czosnku
4 sztuki -
kapusta biała
500 gramów -
mięso mielone wieprzowe
200 gramów -
ser salami
200 gramów
Naleśniki:
-
jajka
2 sztuki -
sól
1 szczypta -
mleko 3,2%
375 mililitrów -
woda gazowana
375 mililitrów -
mąka
2 szklanki -
natka pietruszki
1 pęczek
Sos:
-
masło 82%
1 łyżka -
mąka
1 łyżka -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
bulion warzywny
600 mililitrów
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem dusimy na wolnym ogniu (plus masło).
Po kwadransie dorzucamy startą na dużych oczkach kapustę i mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach serem.
Naleśniki:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek).
Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia.
Sos:
Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorącym bulionem, dokładnie rozprowadzamy.
Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg) w 200°C.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się