Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety w sosie pomidorowym
Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem dusimy na wolnym ogniu (plus masło).
Po kwadransie dorzucamy startą na dużych oczkach kapustę i mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach serem.
Naleśniki:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek).
Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia.
Sos:
Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorącym bulionem, dokładnie rozprowadzamy.
Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg) w 200°C.