Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety w sosie pomidorowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Oj zachciało się! Do tego barszczyk i stan błogi ;) No, może troszkę pracochłonne danie, jednak na szczęści codziennie go nie robimy ;)

Składniki:

Farsz:

cebula 1 sztuka
pieczarki brązowe 250 gramów
masło 82% 1 łyżka
ząbki czosnku 4 sztuki
kapusta biała 500 gramów
mięso mielone wieprzowe 200 gramów
ser salami 200 gramów

Naleśniki:

jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
mleko 3,2% 375 mililitrów
woda gazowana 375 mililitrów
mąka 2 szklanki
natka pietruszki 1 pęczek

Sos:

masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
bulion warzywny 600 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety w sosie pomidorowym

Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem dusimy na wolnym ogniu (plus masło).
Po kwadransie dorzucamy startą na dużych oczkach kapustę i mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach serem.

Naleśniki:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek).
Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia.

Sos:

Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorącym bulionem, dokładnie rozprowadzamy.

Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg) w 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak