Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety szynkowo-pieczarkowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki
pieczarki 350 g
szynka konserwowa 200 g
cebula 1 duża
ser żółty 100 g
olej
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
przyprawa do zup
Czosnek suszony Prymat
koper

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety szynkowo-pieczarkowe

Cebulę posiekać i lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
Pieczarki obrać ze skórek i utrzeć na tarce o największych oczkach - dodać do cebuli i razem udusić, a następnie odparować.
Szynkę zmielić lub drobniutko posiekać - dodać do pieczarek.
Ser żółty zetrzeć na tej samej tarce, co pieczarki - dodać do farszu.
Doprawić do smaku posiekanym koperkiem, czosnkiem granulowanym, płynną przyprawą do zup i pieprzem.
Wymieszać dokładnie.

Na każdym naleśniku rozsmarować trochę farszu, zwinąć możliwie ciasno, obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej.
Przed smażeniem warto schłodzić krokiety w lodówce - wtedy panierka się lepiej trzyma.

Usmażyć na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak