Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety mięsno-pieczarkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
mleko 250 ml
woda 250 ml
jajko 2 sztuki
olej roślinny 1 łyżka
sól szczypta
cukier szczypta
mięso mielone wołowe 300 g
pieczarki 400 g
cebula 1 sztuka
sól do smaku
jajko do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
tłuszcz do smażenia
przyprawa do potraw do gotowania
indyk 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety mięsno-pieczarkowe

Kroki postępowania

1
Pieczarki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy do miękkości.
Krok 1 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
2
Mielone mięso wołowe, razem z szyją indyka gotujemy w jarzynce, aż będą miękkie. Odcedzamy na sitku.
Krok 2 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
3
Oba farsze mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
4
Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub jeśli ktoś nie ma, to rozdrabniamy robotem lub blenderem, aby powstała jednolita masa.
Krok 4 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
5
Ciasto naleśnikowe: 200 g mąki, 250 ml mleka i 250 ml wody, z dodatkiem 1 łyżki oleju (nie będą przywierać do patelni) wraz ze szczyptą soli i cukru - roztrzepać trzepaczką na jednolitą konsystencję.
Krok 5 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
6
Dzięki zawartości oleju naleśniki można smażyć bez tłuszczu na patelni do naleśników. Po zdjęciu z patelni, jeszcze na ciepłe nakładać farsz na środek każdego placka ...
Krok 6 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
7
... i zawijać ruloniki.
Krok 7 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
8
Z tej porcji ciasta wychodzi 9 sztuk naleśników. Po zawinięciu wszystkich należy każdy rulonik zamoczyć w rozbełtanym jajku z dodatkiem jarzynki i obtaczać w bułce tartej.
Krok 8 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto
9
Każdy smażyć na rozgrzanym tłuszczu po każdej ze stron (i boki też). Ja używam do smażenia margaryny mlecznej. Krokiety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z barszczem.
Krok 9 - Krokiety mięsno-pieczarkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.10.2013 08:30
jak zawsze smacznie
kasiek 28.12.2012 22:40
bardzo lubię
Renata22 06.12.2012 20:16
fajne te krokiety
eliza135 22.11.2012 19:43
pycha
paula99926 11.11.2012 20:59
jak ja takie lubię :)
olivka 09.11.2012 12:20
przepis wykorzystam w niedzielę:-)
Ewa6274879 06.11.2012 21:45
o tak, do barszczyku idealne :)
Poison1988 04.11.2012 10:29
Uwielbiam takie krokiety i mogę je jeść przez miesiącami :D
Konczi 04.11.2012 05:54
Standard standardów ale wiecznie pyszny ! Mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak