Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

naleśniki

mleko 1 litr
mąka pszenna 2 szklanka
jajko 4 sztuka
olej rzepakowy

Farsz

pieczarki 1 kg
żółty ser 25 dag
cebula 1 sztuka
masło klarowane
sól
pieprz

panierka

jajko 3 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety

Do mleka dodajemy mąkę, jajka oraz 3-4 łyżki oleju rzepakowego, miksujemy.

Ciasto powinno być dobrze zmiksowane, bez grudek ale jednocześnie jak najmniej napowietrzone.

Ciasto odstawiamy na 20-30 minut. Jeśli po tym czasie będzie zbyt gęste, dodajemy nieco mleka. Jeśli konsystencja ciasta będzie za rzadka, dosypujemy odrobinę mąki.

Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki.



Przygotowanie farszu:

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie półtalarki (jeśli pieczarki są duże, kroimy je w ćwiartki talarków).

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju. Wsypujemy pieczarki i dusimy do czasu, aż puszczą one sok.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą.

Odstawiamy do wystudzenia. Odcedzamy, dodajemy ser żółty starty na grubych oczkach.



Składanie krokietów:

Na naleśniki nakładamy cienką warstwę farszu, zostawiając nieposmarowane dwa przeciwległe boki.

Nieposmarowane boki naleśników składamy do środka, a następnie zwijamy naleśniki w rulon.

Odkładamy zakładką do dołu i przygotowujemy pozostałe krokiety.



Panierowanie:

Jajka roztrzepujemy dokładnie widelcem z odrobiną wody.

Krokiety panierujemy dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym- po 30-60 sekund z każdej strony, a następnie podpiekamy ułożone na folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5-7 minuty (jeśli krokiety wkładamy do piekarnika bezpośrednio po usmażeniu) lub 8-10 minut, jeśli wsadzamy je już przestudzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 06.07.2016 15:54
smaczne danie
monika141 20.05.2014 11:37
lubię takie krokiety
BernadettaP 19.05.2014 21:20
Dobrze, że krokiety mają tylu amatorów. Ja znowu bym zjadła właśnie te z barszczykiem czerwonym.
dodi 19.05.2014 11:19
uwielbiam krokiety
V_kuchareczka 19.05.2014 10:50
pyszne krokiety
Ania321 19.05.2014 10:24
coś, co bardzo lubię :)
Kuchenka 19.05.2014 09:37
zjadłoby się :)
Wiktoria29 19.05.2014 09:10
lubię takie
2milutka 19.05.2014 07:46
pyszna klasyka:)
Ola1984 19.05.2014 07:45
Fajne krokiety, pyszny farsz.
gosia561 18.05.2014 23:02
dobry przepis
Lis 18.05.2014 22:39
Krokiety zawsze pyszne - i bardzo smacznie zapowiadający się farsz:)
Katarzyna/kate1980 18.05.2014 22:10
uwielbiam krokiety świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak