Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z sosem czosnkowym i cytryną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sos

majonez tradycyjny 50 gram
sok z cytryny 0,5 sztuki
czosnek 1 ząbek
imbir 1 cm

Krewetki

krewetki świeże 20 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka pszenna
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z sosem czosnkowym i cytryną

Krewetki myjemy usuwamy głowy i pancerz (powinno zostawić się ogonek, ale ja tez usuwam, bo mąż z ogonkiem by nie zjadl ) oraz nacinamy wzdłuż grzbiet ,aby usunac czarną żyłkę.
Oczyszczone krewetki opruszamy solą i pieprzem.
Obtaczamy je w mące, rozmieszanym jajku oraz bułce tartej.
Rozgrzewamy oliwę (najlepiej w garnku lub głębokiej patelni).
Wkładamy krewetki do rozgrzanej oliwy i smażymy krótko - gdy się zrumienią odrazu wyciągamy i przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru oliwy.

Czosnek kroimy w drobne kawałki (nie przeciskamy). Imbir trzemy na drobnej tarce, wyciskamy sok z cytryny i wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak