Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w zalewie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki 500 g
woda 100 ml
ocet 10 % 50 ml
olej rzepakowy 100 ml
cukier 1 płaska łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżeczki
ziele angielskie 7 ziaren
pieprz 7 ziaren
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w zalewie

Krewetki oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić krewetki, gotując je przez 7-8 minut. Do małego garnuszka wlać 100 ml wody, ocet i wsypać po kolei cukier, sól, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut na małym ogniu. Do miseczki wlać odmierzoną ilość oleju i dodać lubczyk. Wymieszać. Po 2 minutach gotowania wody z octem dolać olej z lubczykiem. Doprowadzić do wrzenia i chwile podgotować.
Krewetki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przygotowaną zalewę zdjąć z ognia i zalać krewetki w słoiczku. Zakręcić i odstawić na co najmniej 3 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 11.10.2018 08:48
Pomysł w deche ;)
Lis 09.02.2017 09:15
Cudownie smakowite:)
Franciszek 23.09.2015 00:52
dobry pomysł
JulkaTomeczek 22.09.2015 22:28
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak