Krewetki po góralsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki duże

    10 szt
  • speck

    5 plasterków
  • olej do smażenia

  • mąka

  • alkohol

    5 ml
  • fasolka szaragowa

    500 gr
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krewetki po góralsku foto
Na oleju zeszkliłam czosnek (cały ząbek ), wrzuciłam fasolkę. Tym razem nie udało mi się znaleźć swieżej, dlatego użyłam mrożonej.Jeśli macie swieżą należy ją 5 minut obgotować. Dusiłam około 15-20 minut pod przykryciem na srednim ogniu. Posolić !
Krok 2 - Krewetki po góralsku foto
Krewetki obrałam ze skorupek, wyciągnełam środkową żyłkę, umyłam osuszyłam i zalałam kilkoma łyżkami oleju.
Krok 3 - Krewetki po góralsku foto
Obtoczyłam w mące !
Krok 4 - Krewetki po góralsku foto
Plasterki specku przekroiłam na pół, w każdą połówkę zawinełam krewetkę.
Krok 5 - Krewetki po góralsku foto
Zawijamy tak wszystkie krewetki.
Krok 6 - Krewetki po góralsku foto
Krewetki gootowe do smażenia!
Krok 7 - Krewetki po góralsku foto
Kiedy fasolka jest juz miękka. Tuż przed podaniem smażyć krewetki na dużym ogniu po 2 minuty z każdej stron.
Krok 8 - Krewetki po góralsku foto
W ostatniej minucie smażenia należy polać krewetki kilkoma kroplami alkoholu - np.koniaku czy grappy. Ja użyłam grappy, kiedyś dostałam ją w prezencie, niestety nie smakuje mi jako trunek, ale do kuchni nadaje się idealnie.
Krok 9 - Krewetki po góralsku foto
Krewetki,tuż przed końcem smażenia, polane alkoholem.
Krok 10 - Krewetki po góralsku foto
Podawać na fasolce ! Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 23.11.2013 12:05
speck czyli boczek
Alex_M 13.06.2013 13:39
wspaniale wygladaja :) musza byc pyszne!!
Alex_M 13.06.2013 13:38
super!! :)
goofy9 31.05.2013 11:27
wyglądają fantastycznie
magduś83 14.05.2013 15:20
też nie mogę przełamać się do owoców morza chociaż tak pięknie wyglądają w Twoim wykonaniu
krystyna330 04.05.2013 09:06
ALE PYSZNE
krystyna330 04.05.2013 09:05
ALE PYSZNE
Adam/ZUB3R 21.04.2013 12:22
bardzo smacznie wyglądają
rutynka 09.04.2013 09:47
coś pysznego :)
aisoglam 17.01.2013 12:34
Ekstra przepis, naprawdę bardzo pomysłowe danie! Gratuluję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat