Kremowy sos z kurek

Kremowy sos z kurek

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Taki sos, to bożyszcze dla nas <3 Idealny sos do wszystkiego. Mięcho, makaron, warzywa, pieczywo…
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    400 mililitrów
  • mleko 3,2%

    250 mililitrów
  • lubczyk świeży

    1 łyżka
  • tymianek świeży

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy, blanszujemy w osolonym wrzątku.
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodając kurki, oprószamy mąką. Przez moment smażymy, cały czas mieszając.
Mleko mieszamy ze śmietaną. Powoli wlewamy do grzybów razem z listkami tymianku i posiekanym lubczykiem.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat