Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy sos z kurek

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Taki sos, to bożyszcze dla nas <3 Idealny sos do wszystkiego. Mięcho, makaron, warzywa, pieczywo…

Składniki:

kurki 500 gramów
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 18% 400 mililitrów
mleko 3,2% 250 mililitrów
lubczyk świeży 1 łyżka
tymianek świeży 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sos z kurek

Grzyby oczyszczamy, blanszujemy w osolonym wrzątku.
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodając kurki, oprószamy mąką. Przez moment smażymy, cały czas mieszając.
Mleko mieszamy ze śmietaną. Powoli wlewamy do grzybów razem z listkami tymianku i posiekanym lubczykiem.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak