Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sernik na kruchym spodzie.
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wsypać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę i posiekać składniki nożem. Na koniec dodać żółtka i szybko wyrobić gładkie ciasto (ciasto nie powinno lepić się do rąk). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, masło, mąkę ziemniaczaną, sok i startą skórkę z cytryny. Wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę, pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blachę (25-35cm) nasmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 50- 60 minut. Zimne ciasto ozdobić dowolnie lukrem i polewą z mlecznej czekolady. Smacznego!