Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
ciastka
140g owsiane -
masło
60 g
masa serowa
-
twaróg zmielony
1 kg -
serek mascarpone
250 g -
cukier
250 g -
budyń waniliowy
40 g -
sok z cytryny
3 lyzki -
jaja
3 duze szt
polewa
-
śmietana 18-procentowa
220 g -
cukier puder
1 lyzka -
sok z cytryny
1 lyzka
Przepis i sposób przygotowania Kremowy sernik
Kroki postępowania

Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać ciastka, wymieszać. Tortownicę (średnica 23cm) wyścielić papierem do pieczenia, wsypać ciastka z masłem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Do miski wrzucić twaróg i mascarpone.



Wlać masę serową na schłodzony spód. Tortownicę owinąć dokładnie od spodu folią aluminiową. Sernik piec w kąpieli wodnej (wstawić tortownicę w większą formę, wlać wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy), 10 minut w 180 stopniach, zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić powoli w uchylonym piekarniku.

Następnie wymieszać składniki na polewę, wylać na wystudzony sernik i wyrównać.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze (21)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (11)