Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy sernik
Kroki postępowania
Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać ciastka, wymieszać. Tortownicę (średnica 23cm) wyścielić papierem do pieczenia, wsypać ciastka z masłem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić twaróg i mascarpone.
Wlać masę serową na schłodzony spód. Tortownicę owinąć dokładnie od spodu folią aluminiową. Sernik piec w kąpieli wodnej (wstawić tortownicę w większą formę, wlać wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy), 10 minut w 180 stopniach, zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić powoli w uchylonym piekarniku.
Następnie wymieszać składniki na polewę, wylać na wystudzony sernik i wyrównać.
Wstawić do lodówki na całą noc.