Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki z bitą śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 320 g
mleko 250 g
śmietana 36% 125 ml
wanilia 1 laska
cukier 75 g
żółtko jajek 3 szt
mąka ziemniaczana 1,5 łyzki
mąka pszenna 1 łyzka
masło 50 g
śmietana % zimna do bitej ś 250 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki z bitą śmietaną

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki.

Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej.

Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 25-30 minut , do uzyskania złotego koloru.

W trakcie pieczenia ciasto rośnie i idzie do góry – te nierówności należy przekłuwać nożem , tak by ciasto nie urosło do góry ( ma być wypieczone , ale raczej płaskie ).

Upieczone odstawiamy do przestudzenia na kratkę.

MASA BUDYNIOWA:

W garnku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem.

Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii.

Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.

Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się ” skorupa ” na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

CAŁOŚĆ :

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).

Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.

Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.

Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.

MASA ŚMIETANOWA :

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.

Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.

CAŁOŚĆ :

Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ).

Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 28.09.2015 22:52
kremówka smacznie wygląda i tez tak smakuje
patryska76 16.01.2014 21:26
Raj dla podniebienia ;-) Moja ulubiona słodkość ;-)
treonina 16.01.2014 21:17
już nie pamietam kiedy ostatni raz jadłam kremówkę...
Romanowka 16.01.2014 19:02
pyszne ciacho!
idealme 16.01.2014 18:57
mmmm pyszności!!
Aleksandra/Olcia 16.01.2014 18:55
moje ulubione
Smaczna_B 16.01.2014 18:40
czyli napoleonka , to klasyka wśród ciast , zawsze wybornie smakuje
sanielcia 16.01.2014 18:36
Na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak