Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka od Hamrocyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt.
mleko 1 l
mąka 4 łyżki
mąka kukurydziana 4 łyżki
margaryna 250 gram
cukier wanilinowy 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
cukier puder 1 szklanka
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Z 1lmleka odlewamy pół szklanki , pozostałe gotujemy , do odlanego wsypujemy cukry mąki i żółtko , dokładnie mieszamy i zalewamy roztworem gotujące się mleko , mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 1 - Kremówka od Hamrocyka foto
2
Dwa placki francuskiego , rozkładamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ciasta i kroimy na kwadraty , następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy po 15 minut oba placki
Krok 2 - Kremówka od Hamrocyka foto
3
Margarynę dobrze utrzeć po łyżce dodając przygotowanego budyniu ,oczywiście zimnego na koniec spirytus dokładnie wymieszać . Nałożyć całość masy na pierwsze ciasto i przykryć drugim.
Krok 3 - Kremówka od Hamrocyka foto
4
Ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Kremówka od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 14.12.2013 08:10
uwielbiam kremówki, ale nigdy do nich nie używałam gotowego ciasta francuskiego, mam własny przepis na a'la francuskie - jest pycha :)
hahanka 17.10.2013 09:21
pyszne, muszę spróbować
cooleczka 12.10.2013 16:53
poproszę kawałek :)
Bernadeta1 29.12.2012 11:58
pycha kremówki
Ada-Gaba 09.11.2012 08:09
pyszności
Konczi 07.10.2012 17:23
mniam
gosia1988 07.10.2012 16:33
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak