Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szkl
śmietana 18 proc 1/2 szkl
margaryna 1 szt

Masa

mleko 1 litr
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z pokrojoną margaryną
Krok 1 - Kremówka foto
2
dodać 1/2 szkl śmietany
Krok 2 - Kremówka foto
3
Zagnieść ciasto , owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2h
Krok 3 - Kremówka foto
4
Ciasto wyjąć podzielić na pół , i każdą część rozwałkować
Krok 4 - Kremówka foto
5
Nastęnie każdą część złożyć w kopertę.
Krok 5 - Kremówka foto
6
i ponownie rozwałkować, postępować tak 3-4 razy.
Krok 6 - Kremówka foto
7
Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy .
Krok 7 - Kremówka foto
8
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zarumienienia
Krok 8 - Kremówka foto
9
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Krok 9 - Kremówka foto
10
Połowę mleka zagotować z cukrem.
Krok 10 - Kremówka foto
11
Do reszty mleka dodać dwa żółtka i wymieszać
Krok 11 - Kremówka foto
12
Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek
Krok 12 - Kremówka foto
13
Mleko z mąką wlać do gotującego się mleka z cukrem i mieszać aż zgęstnieje
Krok 13 - Kremówka foto
14
Gorący budyń wylać na jeden blant ciasta
Krok 14 - Kremówka foto
15
i przykryć drugim ciastem. Docisnąć i zostawić do ostygnięcia.
Krok 15 - Kremówka foto
16
Ostygnięte posypać cukrem pudrem
Krok 16 - Kremówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 06.05.2014 22:09
moja ulubiona
pajbek 06.05.2014 20:44
Pyszny kawałek :-)
Jusiaa 06.05.2014 20:09
Pyszność :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak