Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe risotto z suszonymi grzybkami
- Płyn z moczenia można dodać do bulionu.
- Przygotować wywar warzywny /z kostki bulionowej lub warzyw/ i postawić na małym ogniu. Bulion powinien być gorący w czasie przyrządzania risotto.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
- Cebulę posiekać z czosnkiem , przełożyć na patelnię i podsmażyć .
- Dodać ryż i mieszając poddusić kilka minut.
- Zalać winem i dusić chwilę do momentu odparowania alkoholu.
- Dodać grzyby, podsmażyć , a następnie wlać gorący bulion tak, aby pokrył powierzchnię ryżu.
- Dusić całość mieszając od czasu do czasu i podlewać bulionem /za każdym razem kiedy tylko płyn zostanie wchłonięty przez ryż/.
- Po ok.15-20 min. ryż powinien być gotowy.
- Zdjąć z ognia i dodać ser, masło, zieloną pietruszkę/drobniutko posiekaną/energicznie wymieszać , doprawić do smaku i pozostawić pod przykryciem kilka minut .
- Risotto podawać gorące tuż po przyrządzeniu.
Moje risotto podałam dodatkowo z gotowanymi warzywami /marchewką i brokułem/