Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe risotto z brokułami, serem i prażonym słonecznikiem
Kremowe risotto z brokułami, pikantnym serem Bursztyn i prażonymi ziarnami słonecznika to zdrowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie inspirowane kuchnią włoską.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak przygotować kremową masę na risotto z brokułami?
- jak najlepiej gotować brokuły by zachować ich kolor i wartości odżywcze?
- jak prażyć ziarna słonecznika?
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy białe wino, a gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). Przy pierwszej porcji bulionu dodajemy ziele angielskie, które nada ziarnom ryżu jeszcze lepszego smaku i aromatu, a przy ostatniej porcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
KROK 2. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.*
* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
KROK 3. W międzyczasie prażymy słonecznik. Na suchą i czystą patelnię wsypujemy ziarna i podgrzewamy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru oraz uwolnią piękny aromat. Ziarna podczas prażenia mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły.
KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy starty ser bursztyn oraz różyczki brokuła. Danie ściągamy z gazu, przykrywamy pokrywką i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.