Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowe risotto z brokułami, serem i prażonym słonecznikiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z brokułami, natką pietruszki, śmietanką oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Całość dopełniają prażone ziarna słonecznika.

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 160 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
różyczki brokuła 150 gramów
świeża natka pietruszki posiekana 2 łyżki
ser bursztyn tarty 2 łyżki
białe wino wytrawne 150 mililitrów
śmietana kremówka 80 mililitrów
bulion 700 mililitrów
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Ziele angielskie całe Prymat 1 sztuka
Pieprz w młynku Prymat 2 szczypty
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 2 szczypty

DODATKI

słonecznik ziarna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe risotto z brokułami, serem i prażonym słonecznikiem

Kremowe risotto z brokułami, pikantnym serem Bursztyn i prażonymi ziarnami słonecznika to zdrowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie inspirowane kuchnią włoską.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak przygotować kremową masę na risotto z brokułami?
  • jak najlepiej gotować brokuły by zachować ich kolor i wartości odżywcze? 
  • jak prażyć ziarna słonecznika?

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy białe wino, a gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). Przy pierwszej porcji bulionu dodajemy ziele angielskie, które nada ziarnom ryżu jeszcze lepszego smaku i aromatu, a przy ostatniej porcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.

KROK 2. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.*

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 3. W międzyczasie prażymy słonecznik. Na suchą i czystą patelnię wsypujemy ziarna i podgrzewamy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru oraz uwolnią piękny aromat. Ziarna podczas prażenia mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły.

KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy starty ser bursztyn oraz różyczki brokuła. Danie ściągamy z gazu, przykrywamy pokrywką i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.

Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.

Wypróbuj także inne rodzaje risotto oraz dań z ryżem dostępnych w DoradcaSmaku.pl. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak