Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • soczewica czerwona

    300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • mleko kokosowe

    200 mililitr
  • bulion warzywny

    1 1/2 litr
  • imbir starty

    1/2 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka

Dodatkowa

  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżka
  • grzanki

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebulę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na plasterki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz imbir. Podsmażyć przez chwilę. Dolać bulion i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie lekko miękka. Dosypać soczewicę i gotować do miękkości ok. 10-15 minut. Zupę doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Zdjąć z ognia, zmiksować, do uzyskania gładkiej konsystencji i dodać mleko kokosowe. Ponownie podgrzać przez ok. 3 minuty. Podawać gorącą z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 21.02.2017 12:12
Muszę taką ugotować.
smerfetka79 11.05.2016 09:22
ale smacznie wygląda!
jola91 23.11.2015 21:24
Same wyśmienite składniki :D Pyszności.
Malinka 23.11.2015 12:39
Bardzo zdrowa zupaka, pycha!
dollce 23.11.2015 11:41
apetyczna ;)
Madzai 23.11.2015 10:50
Ciekawe smaki :)
ilka01 23.11.2015 10:19
pyszna zupka
gosia56 23.11.2015 09:55
Na pewno pyszna zupka;)
Mniam 23.11.2015 09:44
Świetna zupa. Z chęcią bym zjadła taką :)
Anna169Hosz 23.11.2015 09:39
Lubię takie zupy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat