Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kremowa zupa z cukinii ze świeżą bazylią

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, delikatna w smaku zupa krem z cukinii. Jej delikatne nuty uzupełnia bazylia i czosnek, a wzmacnia ser pleśniowy i prażone orzeszki piniowe.

Składniki:

Na zupę:

cukinia
3 sztuki
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
ziemniaki
2 sztuki
rosół z kury Kucharek
1,5 litra
Sklep Prymat
serek kremowy paprykowy
100 gramów
śmietana kremówka
200 mililitrów
pomidory suszone
8 sztuk
bazylia świeża
1 pęczek
orzeszki piniowe
1/2 szklanki
ser pleśniowy
200 gramów
masło klarowane
2 łyżki

Do smaku:

Kucharek SMAK WIOSNY
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Umyć i pokroić w kostkę cukinie. Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić w kostkę cebulę, a czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Pokroić w kostkę suszone pomidory. Uprażyć orzeszki piniowe. Posiekać bazylię. Pokruszyć lub zetrzeć ser pleśniowy.

W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę,  czosnek, cukinię. Dodać ziemniaki, zalać warzywa rosołem i ugotować do miękkości warzyw.

Zupę zmiksować na jednolity krem dodając serek i śmietanę. Krem doprawić do smaku, podawać z suszonymi pomidorami, posypany serem, posiekaną bazylią i orzeszkami piniowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak