Kremowa zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Kremowa zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, delikatna w smaku zupa krem z cukinii. Jej delikatne nuty uzupełnia bazylia i czosnek, a wzmacnia ser pleśniowy i prażone orzeszki piniowe.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • cukinia

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 litra
  • serek kremowy paprykowy

    100 gramów
  • śmietana kremówka

    200 mililitrów
  • pomidory suszone

    8 sztuk
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • orzeszki piniowe

    1/2 szklanki
  • ser pleśniowy

    200 gramów
  • masło klarowane

    2 łyżki

Do smaku:

  • Kucharek SMAK WIOSNY

  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć i pokroić w kostkę cukinie. Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić w kostkę cebulę, a czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Pokroić w kostkę suszone pomidory. Uprażyć orzeszki piniowe. Posiekać bazylię. Pokruszyć lub zetrzeć ser pleśniowy.

W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę,  czosnek, cukinię. Dodać ziemniaki, zalać warzywa rosołem i ugotować do miękkości warzyw.

Zupę zmiksować na jednolity krem dodając serek i śmietanę. Krem doprawić do smaku, podawać z suszonymi pomidorami, posypany serem, posiekaną bazylią i orzeszkami piniowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat