krem ze szpinaku z suszonymi grzybami z grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży lub mrożony

    500 gram
  • marchewka średnia

    3 szt
  • pietruszka średnia

    1 szt
  • grzyby suszone

    7 szt
  • śmietana 18 proc

    250 gram
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 do smaku
  • sól

    1 do smaku
  • olej

    50 ml
  • Czosnek suszony Prymat

    1 do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • rosół drobiowy

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wkładamy szpinak mrożony do garnak zalewamy ok 5 litrów wody i wstawiamy na gaz. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz suszone grzyby . Wsypujemy ziele angielskie, liść laurowy i kostki rosołowe doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Tak gotujemy ok 30 min. Gdy warzywa już są miękkie blenderem wszystko miksujemy do powstania kremu jednolitego. W oddzielnej miseczce wlewamy śmietanę i roztrzepujemy do roztrzepanej śmietany dolewamy gorącego kremu cały czas mieszając by się nam nie zwarzyło. Taką zaprawkę wlewamy do naszego kremu i pogotowujemy. wyłączamy z ognia.
Grzeanki:
Cienkie kromki z białego pieczywa wkładamy na rozgrzany olej obsmarzamy z obydwuch stron. Wyjmujemy na ręczniki papierowe by ściągnąć tłuszcz z kromek. kroimu je w paseczki i podajemy razem z kremem.
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 10.01.2014 07:20
ciekawa propozycja
pioge7 21.11.2011 07:57
mniam
jola1512 15.04.2011 09:34
super
Anna141 05.04.2011 13:13
świetne :)
suzana 05.04.2011 09:29
super
Anna141 26.03.2011 16:47
Rewelacja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat