Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ze szparagów

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zielone szparagi 1 pęczek
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 1,5 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
groszek ptysiowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ze szparagów

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Innym (według mnie najlepszym) sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

Tak przygotowane szparagi dzielimy na trzy części. W rondelku rozgrzewamy masło,wrzucamy posiekaną cebulkę i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szparagi,podsmażamy 1 minutę i zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną bazylię,sól,pieprz i gotujemy 8-10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia,odkładamy kilka szparagowych główek i miksujemy blenderem na gładką masę. Rozlewamy do talerzy,ozdabiamy kleksami z jogurtu naturalnego i odłożonymi kawałkami szparagów. Podajemy z grzankami lub tak jak ja z groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 03.10.2013 15:29
uwielbiam taki kremik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak