Krem ze szparagów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zielone szparagi

    1 pęczek
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • bulion drobiowy

    1,5 szkl
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • groszek ptysiowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Najpewniej jest obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Innym (według mnie najlepszym) sposobem jest wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.

Tak przygotowane szparagi dzielimy na trzy części. W rondelku rozgrzewamy masło,wrzucamy posiekaną cebulkę i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szparagi,podsmażamy 1 minutę i zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną bazylię,sól,pieprz i gotujemy 8-10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia,odkładamy kilka szparagowych główek i miksujemy blenderem na gładką masę. Rozlewamy do talerzy,ozdabiamy kleksami z jogurtu naturalnego i odłożonymi kawałkami szparagów. Podajemy z grzankami lub tak jak ja z groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 03.10.2013 15:29
uwielbiam taki kremik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat