Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Zielone szparagi
1 pęczek -
cebula
1 szt -
masło
1 łyżka -
bulion drobiowy
1,5 szkl -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
groszek ptysiowy
Przepis i sposób przygotowania Krem ze szparagów
Tak przygotowane szparagi dzielimy na trzy części. W rondelku rozgrzewamy masło,wrzucamy posiekaną cebulkę i lekko podsmażamy. Następnie wrzucamy szparagi,podsmażamy 1 minutę i zalewamy bulionem. Dodajemy posiekaną bazylię,sól,pieprz i gotujemy 8-10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia,odkładamy kilka szparagowych główek i miksujemy blenderem na gładką masę. Rozlewamy do talerzy,ozdabiamy kleksami z jogurtu naturalnego i odłożonymi kawałkami szparagów. Podajemy z grzankami lub tak jak ja z groszkiem ptysiowym.
Komentarze (1)