Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z soczewicy z krewetkami i selerem naciowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
bulion 1 litr
seler naciowy
krewetki królewskie 250 gram
ziemniaki 2 średnie
sos rybny 1 łyżka
liście curry
sól
czosnek 1 ząbek
masło klarowane 2 łyżki
curry madras 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z soczewicy z krewetkami i selerem naciowym

Mam zawsze w zamrażarce bulion, tym razem użyłam drobiowo-warzywny.
Zaczynamy od bazy aromatycznej - w moździerzu tłuczemy chilli, czosnek, liście curry i proszek curry. W rondlu z grubym dnem powoli podgrzewamy masło i wrzucamy zawartość moździerza,chwilę smażymy na bardzo wolnym ogniu.

Łodyżki selera kroimy w plasterki ok 0,5cm grubości. Soczewicę płuczemy i przekładamy na patelnię, dodajemy ziemniaki mieszamy i połowę pokrojonego selera naciowego. Chwilę smażymy i wlewamy bulion, dodajemy sos rybny. Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut (aż soczewica będzie miękka). Miksujemy.

Krewetki przelewamy wrzątkiem i wrzucamy do zupy razem z resztą selera, gotujemy jeszcze około 10 minut, ewentualnie dosalamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 26.06.2013 21:24
świetna zupka
Adamorek 26.06.2013 18:20
idealy do krewetek
cukiereczek 26.06.2013 17:00
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak