Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z selera i chipsami z boczku

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

seler korzeniowy 500 g
bulion drobiowy 1,5 litra
ziemniaki 4 szt
cebula czerwona 1 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 3 szt
masło klarowane 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
śmietana 30% 100 ml
boczek wędzony 150 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Aksamitny krem z selera to ciekawy pomysł na rozgrzewający obiad w jesiennie dni. Pospolite warzywo to bogactwo witamin a także afrodyzjak. W mojej wersji podany z aromatycznymi, chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z selera i chipsami z boczku

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.
Krok 1 - Krem z selera i chipsami z boczku foto
2
Ziemniaki, selera obrać i pokroić w kostkę a następnie dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie zmiksować blenderem a następnie dodać śmietanę. Chwilę gotować.
Krok 2 - Krem z selera i chipsami z boczku foto
3
Plastry boczku przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do zrumienienia.
Krok 3 - Krem z selera i chipsami z boczku foto
4
Krem podawać z chipsami z boczku oraz grzankami (opcjonalnie).
Krok 4 - Krem z selera i chipsami z boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.08.2016 23:17
pyszna zupka
Anna169Hosz 16.02.2016 14:31
Ale kusisz... aż się pośliniłam do tego boczku :)
mysza75 15.02.2016 12:53
bardzo lubię takie kremy
Wafelek2601 15.02.2016 10:57
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak