Krem z pieczonych czerwonych warzyw

Krem z pieczonych czerwonych warzyw

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Krem z pieczonych czerwonych warzyw to absolutny hit. Dzięki „Kucharkowi” powstaje on ekspresowo i jest przepyszny, bardzo aromatyczny i o bogatym smaku. Idealny dla całej Rodziny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • pomidor

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • bulion warzywny Kucharek

    2 kostki
  • woda

    1 litr
  • oliwa

    1 łyżka
  • pietruszka

    do posypania
  • grzanki

    2 garści
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z pieczonych czerwonych warzyw

PRZYGOTOWYWANIE:

1. Warzywa (pomidory, paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek)  kroimy na mniejsze części, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sól, pieprz i skrapiamy lekko oliwą. Pieczemy w 200°C ok. 30-40min - aż zobaczymy, że skórka z papryki lekko się przypala, a warzywa są miękkie.

2. Z wody i kostek kucharek rozrabiamy bulion. 

3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka wraz z sokiem jaki wytworzył się z ich pieczenia. Dolewamy bulion „Kucharek” i całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy do smaku cukier, sól oraz pieprz (wszystko wedle smaku). Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dolewam bulionu „Kucharek”.

4. Podajemy ze świeżą pietruszką, grzankami oraz łyżką kwaśnej śmietany.

 

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat