Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonych czerwonych warzyw

5.0
(111)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Krem z pieczonych czerwonych warzyw to absolutny hit. Dzięki „Kucharkowi” powstaje on ekspresowo i jest przepyszny, bardzo aromatyczny i o bogatym smaku. Idealny dla całej Rodziny.

Składniki:

papryka czerwona 3 sztuki
pomidor 3 sztuki
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
bulion warzywny Kucharek 2 kostki
woda 1 litr
oliwa 1 łyżka
pietruszka do posypania
grzanki 2 garści
kwaśna śmietana 4 łyżki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych czerwonych warzyw

PRZYGOTOWYWANIE:

1. Warzywa (pomidory, paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek)  kroimy na mniejsze części, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sól, pieprz i skrapiamy lekko oliwą. Pieczemy w 200°C ok. 30-40min - aż zobaczymy, że skórka z papryki lekko się przypala, a warzywa są miękkie.

2. Z wody i kostek kucharek rozrabiamy bulion. 

3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka wraz z sokiem jaki wytworzył się z ich pieczenia. Dolewamy bulion „Kucharek” i całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy do smaku cukier, sól oraz pieprz (wszystko wedle smaku). Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dolewam bulionu „Kucharek”.

4. Podajemy ze świeżą pietruszką, grzankami oraz łyżką kwaśnej śmietany.

 

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak