Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych czerwonych warzyw
PRZYGOTOWYWANIE:
1. Warzywa (pomidory, paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek) kroimy na mniejsze części, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sól, pieprz i skrapiamy lekko oliwą. Pieczemy w 200°C ok. 30-40min - aż zobaczymy, że skórka z papryki lekko się przypala, a warzywa są miękkie.
2. Z wody i kostek kucharek rozrabiamy bulion.
3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka wraz z sokiem jaki wytworzył się z ich pieczenia. Dolewamy bulion „Kucharek” i całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy do smaku cukier, sól oraz pieprz (wszystko wedle smaku). Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dolewam bulionu „Kucharek”.
4. Podajemy ze świeżą pietruszką, grzankami oraz łyżką kwaśnej śmietany.
Smacznego!