Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z marchewki i soczewicy Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 4 szt
marchew 5 szt dużych
cukinia 150 g
pietruszka 1 szt korzeń
seler 2 szt nacie
por 2 szt liście
soczewica czerwona 3 szk ugotowanej
woda 1 l
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 18 proc 5 łyżek
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Zupę można dodatkowo przetrzeć przez sito ale wystarczy blendować. Można podać do niej grzanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z marchewki i soczewicy Zewy


Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.
Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej.
Potem wyjąć seler i por ( jeśli chcecie możecie zostawić ).
Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości.
Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Zupę podawać gorącą z koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 21.10.2016 13:14
Pyszny i zdrowy.
slodkieniebo 21.10.2016 11:32
Jadłam nie tak dawno podobną zupę w jednej z tureckich knajpek w Kielcach. Była bardzo smaczna :)
Mniam 21.10.2016 10:55
Oj, zjadłabym taką gorącą zupę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak