Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowa wg Piotra Ogińskiego
Do garnka wlewamy olej, dodajemy masło oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, oregano, sól morską oraz pieprz i podsmażamy wraz z cebulą pokrojoną w plasterki na małym ogniu.
Kiedy cebula nabierze złotego koloru zalewamy zupę bulionem, dodajemy pokrojonego ziemniaka i gotujemy przez około 20 minut.
W czasie gotowanie zupy, przekrawamy 3 główki czosnku na pół i wykładamy je na foremce do pieczenia. Jeżeli chcemy zrobić chipsy z pieczonego czosnku to obrany czosnek kroimy w plasterki i również zapiekamy.
Czosnek doprawiamy solą morską, rozmarynem oraz olejem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni lub do momentu uzyskania złotego koloru.
Kiedy czosnek jest upieczony a warzywa w zupie są miękkie, dodajemy do wywaru upieczony czosnek (bez łupinek) dodajemy słodką śmietankę i mielimy zupę na gładką masę.
Tak przygotowaną zupę krem podajemy z sadzonym jajkiem, chipsami z czosnku.
Smacznego!
Lubisz zupy? To polecam Ci przepis na przepyszną zupę serową!