Zupa czosnkowa wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pełna aromatu i smaku - taka jest kremowa zupa czosnkowa z jajkiem, na którą przepis przygotował Piotr Ogiński. Rewelacyjna zupa na chłodniejsze dni - polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    4 główki
  • olej słonecznikowy

    do pokropienia
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • duże cebule

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • wywar drobiowo-wołowy

    1,5 litra
  • ziemniaki typu C

    1 sztuka
  • śmietanka 30%

    300 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy olej, dodajemy masło oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, oregano, sól morską oraz pieprz i podsmażamy wraz z cebulą pokrojoną w plasterki na małym ogniu.

Kiedy cebula nabierze złotego koloru zalewamy zupę bulionem, dodajemy pokrojonego ziemniaka i gotujemy przez około 20 minut.

W czasie gotowanie zupy, przekrawamy 3 główki czosnku na pół i wykładamy je na foremce do pieczenia. Jeżeli chcemy zrobić chipsy z pieczonego czosnku to obrany czosnek kroimy w plasterki i również zapiekamy.

Czosnek doprawiamy solą morską, rozmarynem oraz olejem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni lub do momentu uzyskania złotego koloru.

Kiedy czosnek jest upieczony a warzywa w zupie są miękkie, dodajemy do wywaru upieczony czosnek (bez łupinek) dodajemy słodką śmietankę i mielimy zupę na gładką masę.

Tak przygotowaną zupę krem  podajemy z sadzonym jajkiem, chipsami z czosnku.

Smacznego!

Lubisz zupy? To polecam Ci przepis na przepyszną zupę serową!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat