Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
4 główki -
olej słonecznikowy
do pokropienia -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
masło
3 łyżki -
olej
3 łyżki -
duże cebule
3 sztuki -
Liść laurowy suszony Prymat
5 sztuk -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie mielone Prymat
1 łyżeczka -
Oregano suszone Prymat
2 łyżeczki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
wywar drobiowo-wołowy
1,5 litra -
ziemniaki typu C
1 sztuka -
śmietanka 30%
300 mililitrów -
jajko
1 sztuka
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy olej, dodajemy masło oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, oregano, sól morską oraz pieprz i podsmażamy wraz z cebulą pokrojoną w plasterki na małym ogniu.
Kiedy cebula nabierze złotego koloru zalewamy zupę bulionem, dodajemy pokrojonego ziemniaka i gotujemy przez około 20 minut.
W czasie gotowanie zupy, przekrawamy 3 główki czosnku na pół i wykładamy je na foremce do pieczenia. Jeżeli chcemy zrobić chipsy z pieczonego czosnku to obrany czosnek kroimy w plasterki i również zapiekamy.
Czosnek doprawiamy solą morską, rozmarynem oraz olejem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni lub do momentu uzyskania złotego koloru.
Kiedy czosnek jest upieczony a warzywa w zupie są miękkie, dodajemy do wywaru upieczony czosnek (bez łupinek) dodajemy słodką śmietankę i mielimy zupę na gładką masę.
Tak przygotowaną zupę krem podajemy z sadzonym jajkiem, chipsami z czosnku.
Smacznego!
Lubisz zupy? To polecam Ci przepis na przepyszną zupę serową!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się