Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z kiszonych ogórków

5.0
(70)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mocno kwaśna zupa krem z kiszonych ogórków z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem pachnącego, świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnej w naszych domach zupy ogórkowej.

Składniki:

Składniki:

ogórek kiszony 8 sztuk
ziemniak 5 sztuk
por 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebule 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny 1,5 litra
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
koperek świeży 1 pęczek
śmietana 18% 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kiszonych ogórków

1. Kiszone ogórki pokroić w kostkę, a por w talarki. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.

2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać por, marchew, pietruszkę, ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać bulion, dodać kurkumę, słodką paprykę i gotować do miękkości warzyw.

3. Po tym czasie dodać kiszone ogórki, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku, jeżeli smak zupy tego wymaga.

4. Krem z kiszonych ogórków podawać z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak