Krem z kiszonych ogórków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Mocno kwaśny krem z kiszonych ogórków z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem pachnącego, świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnej w naszych domach zupy ogórkowej.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórek kiszony

    8 sztuk
  • ziemniak

    5 sztuk
  • por

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kiszone ogórki pokroić w kostkę, a por w talarki. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.

2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać por, marchew, pietruszkę, ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać bulion, dodać kurkumę, słodką paprykę i gotować do miękkości warzyw.

3. Po tym czasie dodać kiszone ogórki, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku, jeżeli smak zupy tego wymaga.

4. Krem z kiszonych ogórków podawać z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat