Krem z kiszonych ogórków

Krem z kiszonych ogórków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Mocno kwaśny krem z kiszonych ogórków z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem pachnącego, świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnej w naszych domach zupy ogórkowej.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórek kiszony

    8 szt.
  • ziemniak

    5 szt.
  • por

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • cebule

    2 szt.
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • bulion warzywny

    1.5 litr
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kiszone ogórki pokroić w kostkę, a por w talarki. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać por, marchew, pietruszkę, ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać bulion, dodać kurkumę, słodką paprykę i gotować do miękkości warzyw.
3. Po tym czasie dodać kiszone ogórki, doprawić do smaku solą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku jeżeli smak zupy tego wymaga.
4. Krem z kiszonych ogórków podawać z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat