Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z dyni z mango

5.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Krem z dyni i mango to świetna propozycja na przygotowanie zupy o zdecydowanie jesiennym charakterze na chłodniejsze dni.  Dynia jest bogata w karoten a w połączeniu z mango (który obniża cholesterol) tworzą razem świetny duet.

Składniki:

Składniki:

miąższ z dyni 500-700 g
mango 1 sztuka
mleko kokosowe 200 ml
bulion warzywny Kucharek 1 kostka
woda 500 ml
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
kwaśna śmietana 2 łyżki
pestki dyni garść
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z dyni z mango

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni, razem
z cebulą i czosnkiem, przed pieczeniem skrapiamy oliwą. 

2. Mleko kokosowe podgrzewamy, dodajemy dynie z dodatkami z piekarnika oraz mango bez skóry, pokrojone w kostkę.

3. Zalewamy bulionem, miksujemy, przyprawiamy. Przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany, posypujemy natką pietruszki lub bazylią, możemy także posypać pestkami dyni lub słonecznika lub podajemy w wersji bardziej bogatej
klopsikami z mięsa mielonego. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak