Krem z dyni z mango

Krem z dyni z mango

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Gęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Krem z dyni i mango to świetna propozycja na przygotowanie zupy o zdecydowanie jesiennym charakterze na chłodniejsze dni.  Dynia jest bogata w karoten a w połączeniu z mango (który obniża cholesterol) tworzą razem świetny duet.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • miąższ z dyni

    500-700 g
  • mango

    1 sztuka
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • bulion warzywny Kucharek

    1 kostka
  • woda

    500 ml
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • pestki dyni

    garść
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z dyni z mango

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni, razem
z cebulą i czosnkiem, przed pieczeniem skrapiamy oliwą. 

2. Mleko kokosowe podgrzewamy, dodajemy dynie z dodatkami z piekarnika oraz mango bez skóry, pokrojone w kostkę.

3. Zalewamy bulionem, miksujemy, przyprawiamy. Przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany, posypujemy natką pietruszki lub bazylią, możemy także posypać pestkami dyni lub słonecznika lub podajemy w wersji bardziej bogatej
klopsikami z mięsa mielonego. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat