Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z dyni

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
cebula 3 sztuki
bulio warzywny 1 litr
mleko 1 szklanka
masło 2 łyżki
śmietana 100 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
chilli szczypta
sól
ser cheddar
groszek ptysiowy

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z dyni

Miąższ dyni kroimy, podlewamy wodą (3/4 szklanki), solimy i dusimy ( albo wyciągamy mrożone purre z dyni i rozmrażamy). Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i chłodzimy. Posiekaną cebulę dusimy na maśle i dodajemy do dyni. Wlewamy do dyni mleko, wsypujemy pieprz cayenne i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo bulion –do uzyskania oczekiwanej konsystencji, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chilli . tym razem dodałam groszek ptysiowy i starty ser cheddar.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 04.02.2014 16:37
właśnie taki dziś na obiad mam :)
idealme 04.02.2014 15:26
pychota, palce lizać!
Konczi 04.02.2014 14:35
pysznie wygląda
2milutka 04.02.2014 13:21
fajnie wygląda:)
Ania321 04.02.2014 12:46
zapowiada się smacznie :)
marcia7 04.02.2014 12:46
doskonały kremik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak